Na de bevalling

De eerste weken na de bevalling zijn vaak een rollercoaster van emoties. Spannend, thuis komen met jullie eigen kleine kindje en dat overheersende gevoel dat je elkaar nog moet leren kennen! Al dat moederen vraagt veel van je, de vroedvrouw is er om je hierbij te helpen.

Er zijn een aantal zaken die we in de eerste dagen en weken goed willen opvolgen bij jullie beiden. Bij pasgeboren baby’s is dit bijvoorbeeld de gewichtsevolutie, de navelstreng, de huidskleur en eventuele geelzucht, het verloop van de voedingen en nog veel meer.

Bij pasbevallen mama’s controleren we het inkrimpen van de baarmoeder, het bloedverlies, de borsten, een wonde die moet nagekeken of verzorgd worden, verwijderen we nietjes of hechtingen waar nodig, enz. Niet te vergeten zullen we bij elk huisbezoek een babbeltje slaan waarin we al jullie vragen en bezorgdheden kunnen bespreken en is er tijd voor de nodige mentale ondersteuning.

De opvolging verloopt volgens jullie noden en de frequentie van de huisbezoeken en duur van de begeleiding zal afgestemd zijn op jullie situatie.